Friday, July 28, 2017

Γλυκό τοστ με σοκολάτα, σμέουρα και ψωμί με ξινό προζύμι

Σχεδόν κάθε φορά που φτιάχνω ψωμί, μου περισσεύουν και μερικές φέτες. Συνήθως τα καρβέλια που φτιάχνω είναι γύρω στα δυο κιλά κι επειδή δεν μ’ αρέσει να βάζω ψωμί στην κατάψυξη, αυτοσχεδιάζω φτιάχνοντας διάφορα σνακ, μπρουσκέτες, σάντουϊτς, σαλάτες κλπ με το περίσσευμα.




Αυτά που φτιάχνω ως επί το πλείστον είναι εύκολα και γρήγορα αλμυρά ή γλυκά σνακ τα οποία ωστόσο είναι πάντα νόστιμα διότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπιτικό ψωμί, ειδικά το ζυμωτό με ξινό προζύμι που φτιάχνω κατά κύριο λόγο.




Το τελευταίο διάστημα ζυμώνω και φουρνίζω ασταμάτητα, κάτι που είναι περίεργο λόγω καλοκαιριού αλλά έλα που εδώ έχει δροσιά και σηκώνει ψησίματα. Οπότε έχω μπόλικο πλεόνασμα σε ψωμί και φτιάχνω μέρα παρά μέρα και κάτι διαφορετικό με αυτό. Θα τα μοιραστώ και μαζί σας, αρχίζοντας με αυτό το γλυκό τοστ, γιατί είμαι σοκολατομανής, γιατί είναι η εποχή των σμέουρων και γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι τα δυο αυτά υλικά είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο, ειδικά αν τα βάλεις ανάμεσα σε δυο φέτες προζυμένιου ψωμιού.




Ιδού λοιπόν. Ένα γλυκό τοστ που δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο κι απολαυστικό. Σκούρα σοκολάτα να ρέει ζεστή νωχελικά από μέσα, ζουμερά σμέουρα να δίνουν την γλυκόξινη γεύση τους και τραγανό, κριτσανιστό ψωμί να τα περιβάλλει.









Γλυκό τοστ με σοκολάτα, φρέσκα σμέουρα και ψωμί με ξινό προζύμι

Χρησιμοποίησα σπιτικό ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι (αυτό ήταν με σιμιγδάλι και αλεύρι σικάλεως) αλλά οποιοδήποτε χωριάτικο καρβέλι θα είναι ωραίο. Επίσης, θα μπορούσατε να φτιάξετε κάποιο από τα ψωμιά που έχω μοιραστεί εδώ στο μπλογκ.




Υλικά
Ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι
Σκούρα σοκολάτα (κουβερτούρα) καλής ποιότητας, 50-60% κακάο
Φρέσκα σμέουρα

Ειδικά εργαλεία: τοστιέρα


Προετοιμασία
Κόψτε δυο χοντρούτσικες φέτες ψωμί. Στο κέντρο της πρώτης φέτας, βάλτε μερικά λεπτά κομμάτια σκούρας σοκολάτας σε μια στρώση, από πάνω βάλτε μερικά φρέσκα, ολόκληρα σμέουρα και τοποθετήστε από πάνω την δεύτερη φέτα. Βάλτε στην τοστιέρα και ψήστε μέχρι ν’ αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα. Προσέξτε μην χυθεί η σοκολάτα μέσα στην τοστιέρα γιατί θα είναι δύσκολο να την καθαρίσετε. Μιλάω δυστυχώς εκ πείρας.




5 comments:

  1. Καλημέρα! Το έκανα ήδη πράξη. Χωρίς σμέουρα αλλά ήταν φανταστκό κι έτσι!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!! :)

      Delete
  2. εξαιρετικο!!! και εγω ειμαι φαν των τοστ με χωριατικο ψωμι!!! δεν ειμαστε μαθημενοι με ψωμια του τοστ. φετες ψωμι με τυρι η σοκολατα κ ετοιμο το τοστ! φανταστικος συνδυασμος σοκολατας και φρουτων πρεπει να ειναι πολυ γευστικο!! και κακα τα ψεμματα, αλλη χάρη έχει το σπιτικο ψωμι ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Το σπιτικό ψωμί δεν παίζεται, ό,τι κι αν φτιάξεις μ'αυτό είναι ξεχωριστό. Καλή Κυριακή!

      Delete
  3. Θα το δοκιμάσω στην Αθήνα, εδώ στο χωριό δεν υπάρχει σοκολάτα.

    ReplyDelete