Friday, February 16, 2018

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα με μπαχαρικά και μυρωδικά

Η Καθαρά Δευτέρα είναι σε τρεις μέρες κι ενώ εδώ είναι εργάσιμη, εννοείται πως θα τιμήσουμε τουλάχιστον ένα από τα έθιμα της ημέρας· αυτό της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας λαγάνας, θαλασσινών, ταραμολασάτας και χαλβά.




Θα προτιμούσα να ήμουν στην Αθήνα και να τρώω όλα τα φοβερά μεζεδάκια που πάντα φτιάχνουν η μαμά και η γιαγιά μου αυτή τη μέρα αλλά ούσα ξενιτεμένη, θα κάνω τίμια προσπάθεια να φτιάξω όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα μπορώ εδώ.


Λαγάνα φυσικά, ένα-δυο θαλασσινά, και σαλάτες. Τα όσπρια, σε μορφή σαλάτας είναι σταθερή αξία στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και φυσικά δεν θα λείψουν κι απ’ το δικό μου.




Αυτή η σαλάτα, που έχει μπει εδώ και δυο χρόνια περίπου στη λίστα με τις αγαπημένες μου σαλάτες με όσπρια είναι ιδανική για την ημέρα αυτή. Όπως επίσης και για τις επερχόμενες ημέρες νηστείας, για χορτοφάγους ή για εκείνους που, σαν κι εμένα, απλώς λατρεύουν τα όσπρια.




Μια σαλάτα που μπορεί να σερβιριστεί είτε ζεστή είτε κρύα, μια σαλάτα αρωματισμένη με τριμμένους μαραθόσπορους, σπόρους κορίανδρου, τριγωνέλλα (μοσχοσίταρο/τσιμένι), πετιμέζι και φρέσκα μυρωδικά.




Οι γεύσεις της είναι πολύ ενδιαφέρουσες απ’ τα μπαχαρικά κι απ’ τη γεύση των ίδιων των φασολιών που μοιάζει σχεδόν σαν αυτή ξηρού καρπού, απ’ την απαλή γλύκα που προσδίδει το πετιμέζι και τη φρεσκάδα απ’ τον μαϊντανό και τον μάραθο. Είναι γρήγορη κι εύκολη στην ετοιμασία της (αυτό όπως φαίνεται είναι το μότο μου τελευταία), και υπέροχη μέσα στην απλότητά της. Διότι δεν χρειάζονται πολλά υλικά για να νοστιμίσει ένα πιάτο, ειδικά όταν τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που προστίθενται καταφέρνουν να δώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους σε αυτό.




Είναι τέλεια σερβιρισμένη ως κυρίως γεύμα μαζί με καλό ψωμί και τυρί φέτα, και φυσικά μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό πιάτο/σαλάτα, είτε σε νηστίσιμο τραπέζι, είτε πλάι σε κρέας ή ψαρικά.







Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα με μπαχαρικά και μυρωδικά

Πιστεύω πως αυτή η σαλάτα θα μπορούσε να φτιαχτεί και με άλλα είδη φασολιών. Επιλέξτε ό,τι έχετε εύκαιρο αλλά για μένα τα μαυρομάτικα είναι τα καλύτερα καθώς είναι τρυφερά κι έχουν μια ωραία γλύκα που ταιριάζει πολύ στη σαλάτα.




Μερίδες: 2

Υλικά
400 γρ. βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (σπιτικά ή κονσέρβα)
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο μαραθόσπορο
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένους σπόρους κορίανδρου
¼ κουταλάκι γλυκού τριγωνέλλα (μοσχοσίταρο/τσιμένι, στα αγγλικά fenugreek)
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα
2 κρεμμύδια εσαλότ μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, λεπτοκομμένη
1 κουταλάκι γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι γλυκού πετιμέζι
Μια μικρή χούφτα φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο
Μια μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα μάραθου, χοντροκομμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Προετοιμασία

Αν επιλέξετε να βράσετε οι ίδιοι τα φασόλια σας, ξεπλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε 2 λίτρα νερό. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό κι αφήστε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, σουρώστε τα, επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα και προσθέστε 2 λίτρα βραστό νερό. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις πάρουν βράση, βάλτε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Μπορεί να πάρει από 30 έως 45 λεπτά, αναλόγως με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια. Επίσης, επειδή άλλα είναι βραστερά κι άλλα όχι, καλό είναι να τα κοιτάτε που και που ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ξεκινήστε έπειτα από 30 λεπτά βράσιμο να τα κοιτάτε. Θέλετε να είναι μαλακά αλλά όχι να διαλύονται. Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμα, πέρα φυσικά απ’ το να δαγκώσετε ένα, είναι ο εξής: βγάλτε ένα φασόλι και πιέστε το με το δάχτυλό σας. Εάν σπάει κι ανοίγει εύκολα, είναι έτοιμο. Αν όχι, χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα, σουρώστε τα κι αφήστε τα στην άκρη.

Αν χρησιμοποιήσετε φασόλια κονσέρβα, ξεπλύντε τα και στραγγίξτε τα καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα.


Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και προσθέστε τα εσαλότ. Σωτάρετέ τα μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 9 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέστε τον τριμμένο μαραθόσπορο, τους τριμμένους σπόρους κορίανδρου και την τριγωνέλλα και σωτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τα φασόλια και αφήστε τα να ζεσταθούν σε περίπτωση που είναι κρύα. Έπειτα προσθέστε το ξίδι, το πετιμέζι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κι ανακατέψτε. Δοκιμάστε για να δείτε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.
Τελειώστε προσθέτοντας τον μαϊντανό και τον μάραθο, ανακατεύοντας απαλά, και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα ή σε σαλατιέρα. Περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε!

Μπορείτε να τα σερβίρετε είτε ζεστά είτε κρύα. Κρατάνε στο ψυγείο μια χαρά για 2-3 μέρες σε αεροστεγή συσκευασία.




3 comments:

  1. Καλημέρα, στην επίσκεψη μας φέτος στην Τήνο μια φίλη είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει μικρόσπερμα άνυδρα φασόλια τα οποία είναι καταπληκτικά. Θα δοκιμάσω τη σαλάτα με αυτά την ερχόμενη εβδομάδα. Καλή Καθαρά Δευτέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα τί τυχερή που είσαι, πρέπει να είναι πολύ νόστιμα. ΕΛπίζω να σου αρέσει η σαλάτα. Καλά Κούλουμα!

      Delete
  2. Εκανες υπέροχα πράγματα για την Κ. Δευτέρα.
    Αξιο τέκνο της μαμάς ;)

    Και τα φασόλια αυτά πρέπει να είναι νόστιμα. Τα μπαχαρικά και το πετιμέζι τα μεταμόρφωσαν.
    Ωραία σαλάτα!!

    Καλή Σαρακοστή

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete